Bucătăria thailandeză - prezentare

 


video - un tur culinar în Thailanda


Bucătăria thailandeză s-a dezvoltat odată cu apariția ustensilelor moderne de bucătărie, dar unele metode de a găti mâncare thailandeză au rămas aceleași ca în trecut. În mod normal thailandezii prăjesc pe grătar carnea și peștii de mare proaspeți și îi mănâncă cu un amestec subțire cremos care are o aromă dulce-acrișoară. Salata thailandeză diferă de cea vestică, pentru că sosul thailandez nu conține grăsimi în ingredientele sale. Se adaugă pur și simplu o porție de condimente sărate precum sos de pește cu sare, suc de lămâie, chili și uneori usturoi și salată și se amestecă. Se pot face diverse feluri de mâncare cu salata thailandeză fie salată din creveți, din porc, din papaya, salată de vită și așa mai departe. Înainte, thailandezii foloseau la fierberea mâncării oale din lut. De asemenea, foloseau aceleași oale la gătitul orezului și a variatelor feluri de supă. Mâncărurile gătite cu curry de astăzi sunt mult diferite de cum erau cândva, fiindcă vechii thailandezi nu foloseau lapte de nucă de cocos în acele supe condimentate. 

Influențe din bucătăria chinezească

Arta de a găti mâncarea thailandeză a evoluat în contact cu influențele culturale ale altor țări, în special China și Europa de Vest. O parte din chinezi au migrat în Thailanda. Ei au adus cu ei cultura lor gastronomică și au dezvoltat generații după generații propria mâncare, care a devenit mai târziu parte a bucătăriei thailandeze. Thailandezii au adoptat din bucătăria chinezească o metodă rapidă de prăjire și au creat multe sortimente de antreuri prăjite prin agitare în meniul lor. O altă influență se reflectă în folosirea pe scară largă a tăițeilor în rețetele thailandeze. Tăițeii thailandezi au un gust dulce, sărat și uneori condimentat. Un fel special sunt tăițeii crocanți. În trecut laptele din nuca de cocos era folosit doar la desert și la anumite feluri de mâncare. Acum este un ingredient important, la fel ca zahărul de palmier și făina de orez. 

Influențe din bucătăria occidentală

Odată cu sosirea lor, portughezii au introdus ouăle în ultimul fel de mâncare. Astfel că, desertul portughez făcut din sirop de zahăr și gălbenușuri de ou este bine cunoscut până în ziua de azi.

Bucătăria vestică a avut și ea, o puternică influență. Unele restaurante de stil vechi care servesc mâncare thailandeză au în meniu și mâncăruri gătite prin înăbușire. Există și deosebiri. Vesticii mănâncă mâncarea cu pâine și cartofi, care conțin amidon. Thailandezii mănâncă mâncarea cu orez. Folosirea alunelor și a nucii de cocos în mâncărurile gătite cu curry este și ea tipic thailandeză. Ierburi distincte se amestecă cu acreala picantă a lămâiei proaspete sau cu dulceața plăcută a zahărului de palmier. Ierburile și mirodeniile folosite drept ingrediente sunt mult mai aromate decât cele vestice și fiecare fel de mâncare thailandez are un buchet diferit. / via wikipedia - extrase

vezi si

Restaurante thailandeze din București

BUCATARIA THAILANDEZA BUCATARIE EXOTICA TAILANDEZA RESTAURANTE IN BUCURESTI RETETE THAILANDEZE THAI +THAILANDA
video - 6 rețete thai de făcut acasă

Comentarii

Postări populare

Blogs