Mâncăruri tradiționale din Bulgaria (cele mai bune)

Aperitive bulgărești:


Shopska salata (Шопска салата): Salată cu roșii, castraveți, ceapă, ardei gras, brânză feta și pătrunjel.


Tarator (Таратор): Supă rece din iaurt, castraveți, nuci și usturoi.



Lyutenitsa (Лютеница): Pasta picantă din ardei roșii, roșii și diverse condimente.



Supe bulgărești:


Shkembe chorba (Шкембе чорба): Supă din stomac de vită, cu oțet, usturoi și diverse condimente. I se zice și ciorbă turcească. Extrem de asemănătoare cu ciorba de burtă din România


Bob chorba (Боб чорба): Supă de fasole cu legume.


Tarator (Таратор): Supa rece descrisă mai sus poate fi consumată și ca fel principal.

Feluri principale:


Kavarma (Каварма): O tocană cu carne și legume, de obicei cu carne de porc, vită sau pui.


Musaka (Мусака): Un fel de mâncare cu vinete, cartofi, carne de vită tocată, sos de roșii și un strat de sos bechamel. La origine, este o mâncare grecească.

Gyuvech (Гювеч): Un fel de mâncare cu carne și legume, gătite în cuptor, în oală. Evident, similar cu Ghiveciul românesc, care, însă, este fără carne.


Kebabche (Кебапчета): Chifteluțe din carne de porc, vită sau miel. (Derivate din bucătăria turcească și levantină - v. Kebab)


Sarmi (Сарми): Varză umplută cu orez și carne, sau legume gătite cu orez și carne. (Variantă a sărmăluțelor românești)


Banitsa (Баница): Prăjitură tradițională cu brânză sau alte umpluturi, coaptă în cuptor.




Desert:


Baklava (Баклава): Prăjitură cu foi subțiri, umplute cu nuci și sirop de zahăr. (Desert turcesc)

Mekitsa (Мекица): Prăjituri pufoase, de obicei servite cu miere sau zahăr.


Tripe (Трипе): Prăjitură simplă, gătită din aluat de făină.

Kadeif (Кадаиф): Prăjitură din fidea, umplută cu nuci și sirop de zahăr.



Băuturi:


Rakia (Ракия): Spirtoasă tradițională din struguri, sau alte fructe.


Mastika (Мастика): Spirtoasă tradițională din semințe de anason.


Bira (Бира): Bere locală.


Boza (Боза): Băutură răcoritoare, nealcoolică, din făină de grâu sau porumb.

Alte:


Pishmana (Пищмана): Dulceață de gutui cu alune, o specialitate din Ruse.

Bulgarski bob (Български боб): Fasole tradițională fiartă, condimentată cu untură, usturoi și condimente.




Această listă nu este nici pe departe completă, dar oferă un gust din bogata diversitate a bucătăriei bulgare. Fiecare regiune a Bulgariei are propriile specialități, astfel că explorarea gastronomiei bulgare este o aventură în sine.

Comentarii

Postări populare

Blogs