Explorează bucătăria estoniană și pe cea a zonei Baltice în Tartu

 Alături de Bodo (Norvegia) și Bad Ischl (Austria), Tartu a fost numit capitală culturală europeană în 2024

Tartu este al doilea oraș ca mărime din Estonia. Titlul de capitală culturală aduce cu sine un program bogat, care va include peste 1000 de evenimente pentru toate vârstele. Sub conceptul artistic „Artele Supraviețuirii”, Tartu 2024 va explora cunoștințele, abilitățile și valorile care ne vor ajuta să trăim o viață bună în viitor. Acestea includ unicitatea, sustenabilitatea și conștientizarea relației noastre cu mediul natural.



În Tartu, poți savura o varietate de mâncăruri delicioase, iar bucătăria estoniană și cea baltică au arome unice. Iată câteva opțiuni:

1. Tartu și Bucătăria Estoniană

Pâine de secară: Pâinea de secară este omniprezentă în Estonia. Este servită cu aproape orice fel de mâncare.

Kartulisalat (Salată de cartofi): Salată de cartofi cu carne, cârnați și legume, adesea servită la rece.



Rosolje: Un fel de mâncare estonian similar cu sillsallad-ul suedez, bazat pe sfeclă roșie, cartofi și hering.



Kiluvõileib: Un sandwich tradițional cu pâine de secară, unt și hering marinat



Bulviniai blynai: Clătite de cartofi lituaniene, servite cu smântână sau gem.



Tinginys: Un desert lituanian făcut din biscuiți, cacao, lapte condensat și unt. Doar mici nuanțe îl diferențiază de salamul de biscuiți din România.



Estonia este influențată de numeroase tradiții culinare, de la cea nordică la cea germană și chiar rusească. Totuși, cea mai mare influență o are bucătăria zonei Baltice.

Bucătăria Baltică:

Kepta duona (Pâine prăjită): Un snack lituanian simplu, constând din pâine de secară prăjită și frecată cu usturoi sau acoperită cu brânză sau maioneză.

Koldūnai: Găluște umplute cu carne de porc, vită, pui, brânză sau ciuperci, fierte în apă sărată.



Bulviniai blynai (Clătite de cartofi): Clătite de cartofi lituaniene, servite cu smântână sau gem.

Tinginys: Un desert lituanian asemănător cu salamul de ciocolată italian, făcut din biscuiți, cacao, lapte condensat și unt.

Bucătăria baltică este influențată de istorie și vecini, oferind o combinație de arome și ingrediente specifice. Poftă bună! 

Comentarii

Postări populare

Blogs