China (resursele de energie)




Pe vastul teritoriu al Chinei sunt multe cursuri de apă cu bogate resurse de energie hidrologică. Din datele statistice, reiese că rezervele de energie ale cursurilor de apă din China se ridică la 680 000 000 de kilowaţi, cu o capacitate de a produce anual 5 920 de miliarde de kw oră de energie electrică, dintre care puterea instalată pentru resursele exploatabile este de 378 000 megawaţi, putere ce poate produce anual 1 920 de miliarde de kw-oră. China se situează pe primul loc în lume în ceea ce priveşte resursele de energie hidrologică totale şi exploatabile.

Resursele chineze de energie eoliană măsurate la nivelul de 10 metri sunt de 3 226 000 megawaţi. Se estimează că resursele de energie eoliană exploatabile de pe uscat sunt de 253 000 de megawaţi, iar cele exploatabile de pe mare (cu adâncimea apei mai mare de 15 metri) sunt de 3 ori mai mari decât cele de pe uscat, respectiv de 750 000 de megawaţi. Resursele de energie eoliană din China sunt repartizate în principal în regiunile cu păşuni şi deşerturi din nord-vestul, nordul şi estul Chinei, precum şi în insulele din regiunile din estul şi de pe coasta sud-estică, unde sunt puţine resurse convenţionale de energie, iarna şi primăvara bate vânt puternic şi plouă puţin, iar vara este caracterizată de lipsa vântului şi de precipitaţii abundente. Producţia de hidroenergie electrică poate fi completată cu producţia de energie electrică obţinută cu ajutorul vântului. În 1998, în aproape 20 de centre de energie electrică eoliană, puterea instalată totală a ajuns la 223,6 megawaţi. În centrul Dabancheng, ce are cea mai mare capacaitate din toată Asia, funcţionează 111 de generatoare electrice eoliene cu puteri instalate de 300, 500 şi respectiv 600 de kilowaţi, puterea instalată totală a acestora ridicându-se la 57,5 megawaţi. La ora actuală, puterea instalată a generatoarelor electrice eoliene reprezintă doar 1,4 miimi din resursele de energie eoliană din China, deci există largi perspective de dezvoltare în acest domeniu.

China are bogate resurse de energie solară. Energia primită în fiecare an de uscatul Chinei de la radiaţiile solare echivalează cu 2.400 de miliarde de tone de cărbune standard. Pe două treimi din suprafaţa teritoriului chinez, energia solară depăşeşte 6 miliarde de joule/metru pătrat, iar în partea de nord-vest a Tibetului - una din zonele cu cele mai bogate resurse de energie solară din lume - aceasta se ridică la 8,4 miliarde de joule/metru pătrat. Prima centrală electrică solară de mare capacitate din China, situată în satul Guligutai, Mongolia Interioară, a intrat în funcţiune la ll octombrie 1982 şi are o putere instalată de 560 de waţi.

Comentarii

Postări populare

Blogs