China (resursele minerale)




China are bogate resurse miniere. Resursele miniere idendificate în China ocupă 12% din totalul mondial, situându-se pe locul 3 în lume. Însă, în raport cu populaţia, cu 58% din media pe cap de locuitor pe plan mondial, China se clasează pe locul 53 în lume. Până acum s-au descoperit în China în total 171 de zăcăminte, dintre care la 158 de zăcăminte s-au identificat rezervele ( 10 de energie, 5 de metale feroase, 41 de metale neferoase, 8 de metale preţioase, 91 de minereuri nemetalice şi 3 de apă şi gaze). China se clasează pe locul 25 în lume la 45 de produse miniere principale şi pe locul l pe plan modnial la resursele de pământuri rare, gips, vanadiu, titan, tantal, wolfram, betonită, grafit, mirabilit, baritină, magnezit, antimoniu.

Resursele miniere din China sunt repartizate după cum urmează: ţiţeiul şi gazele naturale în principal în nord-estul, nordul şi nord-vestul Chinei, cărbunele în principal în nordul şi nord-vestul ţării, minereurile de fier în principal în nord-estul, nordul şi sud-vestul ţării, minereurile de cupru în principal în sud-vestul, nord-vestul şi estul Chinei, minereurile de plumb şi zinc pe tot cuprinsul ţării, minereurile de wolfram, zinc, molibden, antimoniu şi de pământuri rare în principal în sudul şi nordul Chinei, minereurile de aur şi argint pe tot cuprinsul ţării, Taiwanul fiind una din procipalele zone producătoare, iar minereurile de fosfor în principal în sudul ţării.

Principalele resurse miniere sunt:

Cărbunele: rezervele de cărbune ale Chinei ocupă locul l pe plan mondial. Rezervele identificate sunt de 1.000 de miliarde de tone şi se găsesc în principal în nordul şi nord-vestul ţării şi în special în provinciile Shanxi, Shaanxi şi Mongolia Interioară.

Ţiţeiul şi gazele naturale: rezervele de ţiţei şi gaze naturale se găsesc în principal în nord-vestul Chinei, precum şi în nord-estul, nordul şi platforma maritimă din dreptul coastei sud-estice a ţării. Până la finele anului 1998 s-au descoperit în China 509 bazine de petrol şi 163 de bazine de gaze naturale. Rezervele de ţiţei identificate sunt de 19,85 miliarde de tone, China clasându-se din acest punct de vedere pe locul 9 pe plan mondial, iar cele de gaze naturale de 1.950 miliarde metri cubi, ţara nostră plasându-se pe locul 20 pe plan mondial. Dintre acestea, 73,8% şi, respectiv, 78,4% se găsesc pe uscat. S-au format 6 bazine producătoare de ţiţei şi gaze natruale. Acestea sunt Songliao, Golful Bohai, Talimu, Zengger-Trufan, Sichuan şi Shanganning.

Minereuri metalice:

Minereuri de metale feroase: Au fost identificate rezervele de fier, mangan, vanadiu şi titan, dintre care rezervele de minereuri de fier sunt de aproape 50 de miliarde de tone şi repartizate în principal în provinciile Liaoning, Hebei, Shanxi şi Sichuan.

Minereuri de metale neferoase:

În China se găsesc toate tipurile de minereuri neferoase din lume, dintre care rezervele de pământuri rare reprezintă circa 80% din totalul rezervelor mondiale, cele de antimniu 40%, iar cele de wolfram sunt de 4 ori mai mari decât totalul rezervelor din toate celelalte ţări din lume.

Comentarii

Postări populare

Blogs