Bucătăria turcească - de la primul „fusion” la street food

 


Shaworma, baclava, cafea la nisip sunt cele mai cunoscute elemente ale tradiției culinare turcești. Dar influența acesteia asupra bucătăriilor balcanice și asupra celei românești este cu mult mai mare și include multe dintre produsele tradiționale românești, cum ar fi sarmaua. Shaworma sau kebabul sunt influențe recente, de după 1990, dar influențele sunt mult mai profunde și mai variate. De asemenea, acestea sunt și principalele produse care nu doar în România, ci și în restul Europei au potențat influențele culinare turcești și au transformat bucătăria otomană și levantină într-una dintre principalele rețete de street food/quick food din Scandinavia până în Italia și din centrul Asei până în Țările de Jos.

Remanență a imperiului otoman, bucătăria turcească este, în fond, extrem de nuanțată și are influențe din toate regiunile cândva stăpânite de otomani - din Irak în Algeria și din Ungaria în Egipt. Surse puternice de influență au fost bucătăria mediteraneeană pre-otomană, cea nord-africană și, poate în primul rând, cea din Mesopotamia și Levant. La rândul ei, bucătăria otomană a influențat toate aceste tradiții culinare, dar cu precădere bucătăria balcanică și pe cea est-europeană.


În noua lume globalistă, pe lângă street food, bucătăria turcească are un nou val de influență prin produsele vegetariene, specifice „bucătăriei de vară” turcești și care acum sunt perfect fashionabile în noul curent care elimină grăsimile animale și carnea.

Comentarii

Postări populare

Blogs