B-Critic :: Asia


„Godzilla” în Turnul cu DVD-uri

Cuvinte cheie: ,
Godzilla (1998) Regia: Roland Emmerich Scenariul:  Dean Devlin Roland Emmerich Staruri: Matthew Broderick, Jean Reno, Maria Pitillo, Hank Azaria, Kevin Dunn, Michael Lerner, Harry Shearer Durata: 2h 19min Ca majoritatea asiaticilor de pe lumea asta, Godzilla, monstrul dinozaurian, se mută în New York pentru această superproducţie, cea mai bună ecranizare cu monştri gigantici. Scenariul nu scârţie, cascadoriile au un aer special, … Continuă lectura "„Godzilla” în Turnul cu DVD-uri"

„Fluturii sunt liberi” sau sinceritatea iubirii

Cuvinte cheie: ,
  UN ARTICOL DE ANDREI BULBOACĂ O seară geroasă de februarie în care publicul aştepta nerăbdător în foaierul Teatrului Excelsior din Bucureşti avea să se transforme, peste două ore, într-o lecţie de viaţă, o lecţie despre iubire şi sinceritate. Piesa Fluturii sunt liberi, în regia lui Erwin Şimşensohn, reuşeşte să atingă emoţional chiar şi cel … Continuă lectura "„Fluturii sunt liberi” sau sinceritatea iubirii"

„L’amour est un oiseau rebelle”. O conferință de Ciprian Tudor

Cuvinte cheie: ,,
Crearea imaginii ficționale a rromilor în secolul 19 Focus: opera „Carmen” de Bizet Constructul cultural al „gitanei” în secolul al XIX-lea, pornind de la opera „Carmen” de Bizet și precursorii literari ai subiectului și ai temei (romanul lui Prosper Merimee, un poem de Pușkin și un vechi cântec din folclorul românesc, cules de Donici și … Continuă lectura "„L’amour est un oiseau rebelle”. O conferință de Ciprian Tudor"

FEST(in) pe Bulevard 2017. Ziua a V-a

Cuvinte cheie: ,
O respirație pentru poluarea planetei și multă dragoste... „FEST(in) pe Bulevard”, ziua a cincea Zi de zi, Festivalul Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” (7-18 octombrie), organizat de Teatrul Nottara, își bucură publicul cu producții interesante, grupate în diferite secțiuni. De pildă, în cea intitulată „Text sau pretext” s-au programat miercuri, 11 octombrie, două producții … Continuă lectura "FEST(in) pe Bulevard 2017. Ziua a V-a"

Sume de imagini. Interviu cu Sorin Neamțu

Cuvinte cheie: ,,,,
„Dacă o propoziție e o sumă de cuvinte sau o frază e o sumă de propoziții, de ce n-ar fi imaginea o sumă de alte imagini?“   1 Sorin Neamțueste artist vizual, face pictură, fotografie, instalații video și obiecte. Se ocupă, cu Tiberiu Adelmann, de galeria Baril, spațiu de expunere care formează, împreună cu alte … Continuă lectura "Sume de imagini. Interviu cu Sorin Neamțu"

„Ei, cum e soarele?”

Cuvinte cheie: 
În plin festival „Nottara” 70, în ziua în care era programat un fragment din spectacolul-lectură Karamazovii, apare la intrarea teatrului o doamnă însoțită de băiatul și de nepotul ei, adulți în toată regula. Doreau să facă doar o vizită. Pe doamna cu păr cărunt și ochi mari albaștri o interesau mai ales sala denumită după … Continuă lectura "„Ei, cum e soarele?”"

Laureaţii Premiilor UNITER 2017 + Nominalizările şi Gala Premiilor

Cuvinte cheie: ,
Gala Premiilor UNITERediţia a XXV-a8 mai 2017Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara (Câştigătorii premiilor sunt marcaţi prin highlight). Nominalizări Pentru CEL MAI BUN SPECTACOL Amadeus, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis Bucureşti Artists Talk, un spectacol de Gianina Cărbunariu, la ARCUB – Centrul Cultural al municipiului Bucureşti. Co-producător Asociaţia Piese Refractare. Cu sprijinul … Continuă lectura "Laureaţii Premiilor UNITER 2017 + Nominalizările şi Gala Premiilor"

Culoarea purpurie – cartea și filmul

Cuvinte cheie: ,
The Color Purple (1982) de Alice Walker The Color Purple (1985) regia Steven Spielberg The ColorPurple 1 Cartea lui Alice Walker ataca deopotrivă problema rasismului și pe cea a sexismului, având, în anii 1980, un mare ecou în societatea americană. Subiectul trăiește însă dincolo de dimensiunea sa de activism politic, atât cartea, cât și ecranizarea ei (realizată de … Continuă lectura "Culoarea purpurie – cartea și filmul"

„Doctor Strange” – repetiția e mama… repetării

Cuvinte cheie: ,,
Trailere Efecte vizuale. Și cu asta am zis tot ce era de zis. Povestea nu reușește să spună nimic nou, dar trist e că nici nu și-a propus. În schimb, reușește să nu facă trăznăi, să nu creeze nonsensuri sau să inventeze mitologii de uz local, ceea ce e mare lucru. Echipa filmului a văzut atent, cu creionul în … Continuă lectura "„Doctor Strange” – repetiția e mama… repetării"

Gaudeamus 2016. Tudor Chirilă vs. Lucian Boia

Cuvinte cheie: 
  Un eveniment organizat de Radio România şi ajuns la cea de-a 23-a ediţie. S-au anunţat peste 300 de expozanţi, peste 800 de evenimente şi un invitat de onoare asiatic: China. Editurile şi-au nominalizat centrele de inters: Paulo Coelho la autori străni şi Mircea Cărtărescu la autori români. La literatura română, locurile următoare sunt disputate de Tudor Chirilă … Continuă lectura "Gaudeamus 2016. Tudor Chirilă vs. Lucian Boia"

Șase, vine poliția!

Cuvinte cheie: ,
Scriitori la poliţie Volumul coordonat de Robert Șerban Texte de: Lavinia Bălulescu • Lavinia Branişte • Ruxandra Cesereanu • Andrei Crăciun • Oxana Silviu Dachin • Péter Demény • Sorin Gherguţ • Ioan Groşan • Florin Iaru • Nora Iuga • Florin Lăzărescu • V. Leac • Ştefan Manasia • Viorel Marineasa • Ioan T. … Continuă lectura "Șase, vine poliția!"

Cronicari străini pe meleaguri valahe. Fără acces la facebook și slobozi la vorbă

Cuvinte cheie: ,
Românce văzute de străini, Vasile PanopolFemeile sunt îmbrăcate după moda turcească, ele își acoperă părul, care nu este văpsit și care este scurt, cu o stofă de culoare, iar această pieptănătură câteodată este acoperită cu diamante superbe. Vasile Panopol Românce văzute de străini Editura CorintAnul apariţiei: 2016Prezentarea la Corint: "Studii istorice, jurnale, memorii, monografii, evocări, literatură „cu … Continuă lectura "Cronicari străini pe meleaguri valahe. Fără acces la facebook și slobozi la vorbă"

Vino cu mine ştiu exact unde mergem


Dan Sociu Vino cu mine ştiu exact unde mergem Polirom, 2015 Îl citesc pe Dan Sociu pentru prima oară. Și îmi place. Îmi place pentru că a ales un titlu excelent, o invitație irezistibilă care parcă îți ia orice piatră de pe inimă, ca și cum ai descoperi secretul secretelor. O invitație pe care cu … Continuă lectura "Vino cu mine ştiu exact unde mergem"

Este vreo carte docilă?

Cuvinte cheie: ,
Pentru cine şi pentru ce traduceţi? Am tradus atunci când mi-a ieșit în cale câte o carte pe care mi-am dorit să o poată citi și alții. Cum a început aventura traducerii? Cum v-ați apropiat de limba din care traduceți? Mai în glumă, gândindu-mă la răspuns, mi-am amintit cum, pe când eram, cred, în liceu, … Continuă lectura "Este vreo carte docilă?"

Estetica morții

Cuvinte cheie: ,
Departures (2008) Regie: Yôjirô Takita Scenariu: Kundô Koyama Distribuție: Masahiro Motoki, Tsutomu Yamazaki, Ryoko Hirosue, Kazuko Yoshiyuki ș.a. IMDb Sursă foto: IMDb Moartea a devenit, în ultimul secol, un tabu. O ascundem în spitale, în slujbe religioase uneori fără semnificație, încercăm să o tăinuim de privirile îngrozite ale celor vii, lăsând a se înțelege astfel … Continuă lectura "Estetica morții"

Concursul Internațional „George Enescu”

Cuvinte cheie: ,,
3-25 septembrie 2016 Vioară, violoncel, pian, compoziție Pentru ca timpul să nu ni se pară prea lung în așteptarea bianualului Festival Enescu și pentru ca publicul să acorde mai multă atenție numelor noi, de tineri, organizatorii au avut buna idee de a plasa tradiționalul Concurs Enescu în anii intermediari. Astfel, s-au încheiat de curând câteva … Continuă lectura "Concursul Internațional „George Enescu”"

Kepler-438b: răsuflări şi suflete înecate

Cuvinte cheie: 
E Malvati, nu Maldive. E un sâmbure de adevăr care a rămas la suprafaţă după mofturile naturii, ale oceanului, după mofturile încălzirii globale. Un preşedinte de stat membru ONU încearcă să-şi salveze poporul, cele treizeci de mii de suflete care vor fi înecate de mofturile unora şi ale altora. E o planetă Kepler-438b care răsare … Continuă lectura "Kepler-438b: răsuflări şi suflete înecate"

O gură de aer proaspăt

Cuvinte cheie: ,
Festivalul de Teatru pentru Adolescenți TeenFest a programat spectacolul Emancipare de Radu Iacoban. În după-amiaza zilei de 28 septembrie spectatorii din Sala Nouă a Teatrului de Comedie „au fugit de acasă” împreună cu Marc, Alin, Cristina şi Delia, elevi în clasa a XII-a de liceu. A fost o excursie plăcută în natură, chiar dacă lipsită … Continuă lectura "O gură de aer proaspăt"

La pas prin București

Cuvinte cheie: 
Joi, în seara de 29 Septembrie, în cadrul Festivalului de Teatru pentru Adolescenți Teen Fest, publicul a avut șansa de a viziona Bucureștiul Meu, un concept adus în scenă de către Adelaida Zamfira. De la bun început a fost evident faptul că această reprezentație nu va fi atât un spectacol de teatru, cât o confesiune … Continuă lectura "La pas prin București"

Distopia veselă

Cuvinte cheie: ,
Mesajele ecologiste sunt de regulă plicticoase, încrâncenate și nefrecventabile. Cu totul altfel stau lucrurile în producția teatrală de la Odeon, ”Kepler 438b”, în regia lui Bobi Pricop, pe o piesă de Guillem Clua. Mesajul rămâne ecologist, dar este extrem de amuzant și, cumva, atractiv. Acțiunea se petrece cândva în viitor. Încălzirea globală a dus la … Continuă lectura "Distopia veselă"

Literatura neoelenă este un segment important al literaturii universale din această zonă a Europei

Cuvinte cheie: ,,
  În cadrul seriei „Portret de traducător”, Elena Lazăr, traducătoarea poetului grec Kavafis în română, și nu numai, ne vorbește despre dragostea ei pentru Grecia, despre traduceri și despre piața editorială din România.    Sunteţi printre extrem de puţinii promotori în România ai literaturii şi culturii greceşti moderne. Ce au acestea aşa de special? Nu fac nimic … Continuă lectura "Literatura neoelenă este un segment important al literaturii universale din această zonă a Europei"

O țară mică: ghid de utilizare

Cuvinte cheie: ,,
O republică minusculă, cât o muscă strivită pe o hartă mare, este sub ape, iar 30.000 de suflete caută un pământ al făgăduinței. Numai că făgăduințele sunt multe, sunt mincinoase și îi poartă cu vorba, de colo-colo, pe locuitorii unui tărâm liniștit, care nu există nici pe lista cotropitorilor, nici pe cea a învinșilor, un … Continuă lectura "O țară mică: ghid de utilizare"

Kepler-438b. „Jurnal de bord, zilele anterioare” sau De ce ne-a mers atât de rău?

Cuvinte cheie: ,
Foto: Adi Bulboacă „Jurnal de bord, ziua 1: Ne îndreptăm spre steaua Kepler 438b. Kepler 438b este noua noastră casă.” Prima zi a călătoriei este ultima replică a montării şi anunţul eşecului total al omenirii.  În viziunea dramaturgului spaniol Guillem Clua şi a regizorului Bobi Pricop de la Teatrul Odeon. Cele câteva zeci de minute … Continuă lectura "Kepler-438b. „Jurnal de bord, zilele anterioare” sau De ce ne-a mers atât de rău?"

Comentarii

Postări populare

Blogs